Demararea lucrărilor de racordare la rețelele de apă și canalizare prin fonduri europene nerambursabile sau fonduri guvernamentale;

Acest obiectiv de investiții a făcut parte din contractul de lucrări „VN-CL-04 Rețele apă și canalizare în gruparea Adjud”, din cadrul proiectului regional „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, Județul Vrancea – Etapa a II-a”, având ca dată de început 18.09.2018. Termenul de execuție a lucrărilor din cadrul acestui contract a fost de 20 de luni, drept urmare, în septembrie 2020, lucrările trebuiau să fie finalizate, însă, fiecare locuitor al orașului cunoaște stadiul real al lucrărilor, cât și calitatea apei potabile din Adjud.

Ca și soluție la finalizarea lucrărilor de extindere și modernizare a sistemului de alimentare cu apă și canalizare, a îmbunătățirii calității apei potabile, PNL-Organizația Adjud va avea ca principal obiectiv implementarea invesțiilor de extindere și modernizare prin intermediul Companiei Naționale de Investiții.

Spre deosebire de alte investiții, CNI realizează singură toate proiectele, în sensul că preia obiectivele care sunt aprobate la finanțare, organizează licitațiile și supraveghează derularea lucrărilor până la finalizare. După aceea, obiectivele respective sunt predate înapoi autorităților locale. La acest proiect autoritățile locale nu trebuie să asigure cofinanțare, toți banii necesari fiind asigurați de către CNI.

Pentru perioada 2021-2027 se alocă un buget de cca. 8 miliarde de lei pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare, pentru finanțarea a 750 de proiecte, dintre care 600 în mediul rural și 150 în mediul urban, cât și 250 milioane lei pentru 500 de microstații de tratare, fose septice și sisteme alimentare cu apă.

Demararea lucrărilor de racordare la rețeaua de gaze naturale prin fonduri europene nerambursabile sau fonduri guvernamentale;

Obiectivul nostru este să extindem reţelele de gaz, magistralele, astfel încât să permitem accesul la gaz tuturor gospodăriilor locale, atât în oraș, cât și în cartierele aferente. Dezvoltarea reţelei de gaz natural face parte din programul nostru de dezvoltare a infrastructurii.

Comisia Europeană a aprobat finanţarea extinderii reţelei de distribuţie a gazelor naturale din România prin decizia 4460 din 07/07/2020. Programul Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție, reglementat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2020, va avea o alocare totală de 1 miliard de euro. Va fi finanțat pe parcursul a două perioade de programare: 200 milioane euro în timpul actualului Cadru Financiar Multianual (2014-2020), prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) și 800 milioane euro în viitorul exercițiu financiar 2021-2027, prin intermediul Programului Operațional Transport.

În conformitate cu Legea nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, cap. IV, art. 19. (8): Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special utilizat pentru finanțarea înființării și extinderii rețelelor de distribuție a gazelor naturale și a racordurilor la sistemul național de transport gaze naturale, precum și alte investiții stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Astfel, banii necesari pentru extinderea rețelelor de gaze sunt asigurați atât din taxele încasate de statul român din exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră, cât și din fonduri europene nerambursabile.

Demararea lucrărilor de asfaltare a străzilor prin fonduri europene nerambursabile sau fonduri guvernamentale;

Gradul de degradare a drumurilor din cauza lipsei de implicare a autorităților locale, a lipsei proiectelor de reparații și modernizare a străzilor, a lucrărilor începute și neterminate, care au afectat localitatea noastră, cât și nevoia de a avea drumuri bune, care să deservească populația, ne obligă la găsirea de soluții concrete și durabile.

Așadar, având în vedere faptul că în perioada 2021-2027, Guvernul, prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației își propune să reabiliteze și să modernizeze cca. 20.000 km de drumuri locale, cu o valoare de aproximativ 20 de miliarde lei și 7.000 de km de drumuri județene, pentru care se vor aloca 12 de miliarde lei, Primăria Adjud, cu o conducere din partea PNL, va aduce pentru locuitorii orașului proiecte desfășurate prin intermediul Companiei Naționale de Investiții.

Compania Națională de Investiții se va ocupa de implementarea proiectului și de toate procedurile ce țin de licitația publică și de atribuirea contractelor. De dirigenția proiectului, de calitatea lucrărilor, se ocupă specialiștii de la CNI. La acest proiect autoritățile locale nu trebuie să asigure cofinanțare, toți banii necesari fiind asigurați de către CNI.

Menționăm că, pe lângă fondurile acordate de către CNI, prioritatea noastră va fi atragerea fondurilor europene nerambursabile, în vederea asfaltării tuturor străzilor.

Implementarea Bugetării Participative, prin investirea în acest cartier a banilor rezultați din taxele și impozitele plătite de persoanele fizice și juridice din Șișcani;

Bugetul participativ este un proces care permite implicarea cetăţenilor în a lua decizii, nu în a fi doar consultaţi, cu privire la modul în care se redistribuie resursele oraşului.

Bugetarea participativă urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii din oraşul nostru, prin încurajarea cetăţenilor să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii.

Este un proces deschis şi transparent, prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Procesul de Bugetare participativă va fi implementat pentru prima dată în municipiul Adjud în anul 2021, printr-un proiect pilot care se va desfăşura în Municipiul Adjud și localitățile aparţinătoare: Adjudu Vechi, Șișcani și Burcioaia.

Ne dorim ca banii încasați anul acesta, din taxe și impozite de la locuitorii cartierelor menționate mai sus, să se reîntoarcă în aceste cartiere sub formă de investiții în anul 2021, în baza unor proiecte  propuse de către locuitorii fiecărui cartier.

Astfel, cetăţenii pot avea propuneri de proiecte care să contribuie la îmbunăţirea zonei în care aceştia locuiesc.

Amenajarea parcului și a unui loc de joacă pentru copii;

Principalele benefii ale activităților realizate într-un loc de joacă pentru copii sunt:

  • îmbunătățirea condiţiei fizice
  • îmbunătăţirea competenţelor mentale
  • acumularea şi îmbunătăţirea capacităţilor sociale
  • mărirea stării de bine
  • creşterea încrederii în sine
  • dezvoltarea capacităţii de vorbire
  • creşterea rezistenţei la stres
  • îmbunătăţirea concentrării
  • amplificarea spontaneităţii

 

Locurile de joacă contribuie la creșterea calității vieții într-un mod extraordinar, oferind o alternativă a jocului pe calculator sau a programelor TV și desene animate care conțin din ce în ce mai multe scene de violență și limbaj neadecvat. Spațiile de joacă sunt o sursă de sănătate pentru copii, în care aceștia pot petrece timp de calitate, memorabil, în care să se distreze. Locul de joacă este unul dintre puținele locuri deschise pentru copii, nefiind limitat de venit – copiii bogați și săraci se pot întâlni împreună prin joacă și pot învăța unii de la alții, fără interferențe din partea adulților sau prejudecăți.

În plus, copiii nu sunt singurii beneficiari ai proiectului de modernizare a spațiilor de joacă din parcuri. Cei mai mulți vin însoțiți de părinți, care caută un loc de refugiu unde se pot relaxa în timp ce privesc jocul micuților. Locurile de joacă pot fi dotate cu bănci și mese, unde părinții pot sta liniștiți, fiind în același timp aproape de copiii lor sau putând lua prânzul împreună în aer liber.

Primăria Adjud, sub conducerea PNL, va amenaja în municipiul Adjud noi locuri de joacă în aer liber, de calitate (costurile fiind doar din sponsorizări, fără a afecta bugetul local).

Creșterea gradului de siguranță a cetățenilor prin realizarea unui sistem de supraveghere video modern și performant în tot cartierul și printr-o colaborare mai eficientă cu Poliția și cu Jandarmeria în acțiunile de prevenire și combatere a infracționalității;

Implementarea prin fonduri europene nerambursabile a unui proiect de iluminat public inteligent;

Montarea la intrarea principală din școală a unei plăci cu numele personalităților din Șișcani, propuse de cetățeni, care s-au afirmat pe plan național, în vederea motivării elevilor;

Înființarea unui cabinet medical permanent;

Implementarea unui program eficient de colectare selectivă a gunoiului generat;

Sprijinirea fundațiilor care se ocupă de adăpostirea și îngrijirea câinilor comunitari, astfel încât, în spațiul public, să nu mai existe niciun câine fără stăpân;

Sprijinirea fundației care se ocupă de adăpostirea și îngrijirea câinilor comunitari prin:

  • parteneriate cu ONG-uri în domeniul protecției animalelor, iar pentru câinii maidanezi cu și fără stăpân, desfășurarea unor campanii ample de sterilizare/microcipare, gratuită;
  • punerea la dispoziția fundației a unei mașini care să transporte câinii, ce urmează a fi sterilizați, până la punctul unde o să se realizeze sterilizarea;

Amenajarea unei piețe agroalimentare unde producătorii locali să-și vândă produsele;

Asigurarea iluminatului public cu panouri fotovoltaice și a sursei de apă curentă în cimitir.